ΚΑΤΡΕΑΣ

 

Ο  Μενέλαος πήγε στην Κρήτη για να παραστεί στην κηδεία του παππού  του, Κατρέα, βασιλιά της Κρήτης, που ήταν γιος του Μίνωα και της Πασιφάης.

Η Πασιφάη ήταν κόρη του Ήλιου, και ο Μίνως ήταν γιος του Δία και της Ευρώπης.

 

Αδέλφια του Κατρέα και παιδιά του Μίνωα και της Πασιφάης επίσης, ήταν ο Δευκαλίων,  ο Γλαύκος, ο Ανδρόγεως, η Φαίδρα και η Αριάδνη.

 

Ο Κατρέας είχε λάβει χρησμό, πως θα σκοτωνόταν από ένα παιδί του. Γι’ αυτό, ο γιος του, ο Αλθαμένης, για να μην γίνει φονέας του πατέρα του, εγκατέλειψε την Κρήτη μαζί με την αδελφή του, την Απημοσύνη, και πήγαν στην Ρόδο. Όταν κυρίευσε την περιοχή, την ονόμασε Κρητίνια, και ανέβηκε στο ψηλότερο βουνό του νησιού, το Όρος Αταβύριον, όπου έκτισε βωμό στον Δία.

Αργότερα ο Ερμής ερωτεύτηκε και αποπλάνησε την Απημοσύνη. Αυτή το είπε στον αδελφό της, που δεν πίστεψε την ιστορία με τον θεό Ερμή και άρχισε να κλωτσάει τόσο δυνατά την αδελφή του ώσπου την σκότωσε.

 

Όταν μετά από χρόνια, ο Κατρέας αποφάσισε να πάει στην Ρόδο, να βρει τον γιο του τον Αλθαμένη και να του παραδώσει το βασίλειο της Κρήτης, επειδή ο ίδιος ένιωθε ότι είχε γεράσει, είδαν οι Ρόδιοι από μακριά το πλοίο του με την συνοδεία, και νόμισαν πως είναι πειρατές. Ο Κατρέας θέλησε να αποβιβαστεί, όμως εν τω μεταξύ είχε φθάσει ο Αλθαμένης και προσπαθώντας να τους απωθήσει, σκότωσε ο ίδιος τον πατέρα του. Ετσι τελικά εκπληρώθηκε η προφητεία.

 

Ο Κατρέας είχε άλλες δυο κόρες, την Αερόπη και την Κλυμένη, που τις έδωσε στον έμπορο και ναυτικό Ναύπλιο να τις μεταφέρει  σε ξένες χώρες, γιατί και αυτές τις φοβόταν.

Η Αερόπη εγινε η μητέρα του Αγαμέμνονα και του Μενέλαου αφού παντρεύτηκε τον Ατρέα, και

η Κλυμένη παντρεύτηκε τον Ναύπλιο και γέννησε τον Παλαμήδη και τον Οίακα.

 

Κατά την διάρκεια της κηδείας του Κατρέα, στην Κρήτη, στην οποία παραβρέθηκε και ο Μενέλαος, φεύγοντας από την Σπάρτη, έγινε από τον Πάρι η αρπαγή της Ωραίας Ελένης.

Ίσως πρέπει εδώ να αναρωτηθούμε σοβαρά  ΠΟΙΕΣ  ΘΑ ΗΤΑΝ  ΟΙ  ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ του θανάτου του Κατρέα. Τι  είδους συσχετισμός δυνάμεων  θα αναπτύσσονταν στην περιοχή. Ποια θα ήταν  η ανάμειξη της Σπάρτης και των Μυκηνών, σαν υπερδυνάμεις  της εποχής, στο Κρητικό βασίλειο  και στις αποικίες του.  Ποια ίσως να ήταν η ‘κληρονομιά’ που θα άφηνε ο Κατρέας στους εγγονούς του, Μενέλαο και Αγαμέμνονα.  Και ίσως έτσι αντιληφθούμε ΓΙΑΤΙ την συγκεκριμένη στιγμή εμφανίστηκε ο ΠΑΡΙΣ και  ήθελε να ταπεινώσει τους Ατρείδες ‘αρπάζοντας’ την Ωραία  Ελένη, με τις ‘ευλογίες’ [και τις οδηγίες] της Αφροδίτης και φυσικά του γιου της, του Αινεία....

 

 

G