Καθισμένοι στα σκαλιά του βωμού του Ναού της Αθηνάς, στην Τροία, είναι ο Οδυσσέας, ο Μενέλαος και ο κήρυκας Ταλθύβιος. Τους πλησιάζει η Θεανώ με τις δυο κόρες της, την Δία και την Μαλώ. Ακολουθεί η τροφός τους. Μετά από αυτές έρχονται 15 ιππείς και 2 νεαροί πεζοί. Τα ονόματα που δίνονται είναι: Αρματίδης, Γλαύκος και Ευρύμαχος (γιοι του Αντήνορα και της Θεανούς), Ιλιονεύς, Πολίτης και Πολύφας.
Ο Μενέλαος και ο Οδυσσέας έχουν έρθει στην Τροία για να ζητήσουν πίσω την Ελένη με ειρηνικό τρόπο. Απεικονίζονται να είναι μέσα στην πόλη, έχοντας μόλις αφιχθεί. Συναντούν την Θεανώ, ιέρεια της θεάς Αθηνάς και σύζυγο του Αντήνορα, του πιο σημαντικού Τρώα μετά τον Πρίαμο. ΙΛΙΑΔΟΣ ΡΑΨΩΔΙΑ Γ, στ. 204 κ.εξ.
Η αποστολή τους αυτή δεν ήταν όμως επιτυχής και ξέσπασε ο Τρωικός πόλεμος. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι Έλληνες σεβάσθηκαν το σπίτι του Αντήνορα. Όταν κυρίευσαν την Τροία, άφησαν ελεύθερο και αυτόν και την οικογένειά του, που μετακόμισε στην 'κατ' Ανδρίαν Ενετικήν' όπως γράφει ο Στράβων στα Γεωγραφικά.
(Κορινθιακός μελανόμορφος κρατήρας του 560 π.Χ. Βατικανό, Museo Gregoriano)